Produkt dnia

Producenci

UL. POPRZECZNA 3A

62-035 KÓRNIK K. POZNANIA

INFOLINIA: +48 730 730 783

Dlaczego Weber

Na rynku dostępna jest niezliczona ilość grilli, które optycznie są wprawdzie podobne do grilli Weber®, ale różnią się jakością. Grille Weber® są bardzo wytrzymałe pod względem konstrukcji ramy oraz pokrywy, kotła ewentualnie komory grilla jak i części wewnętrznych, np. palników, systemów zapalania oraz czyszczenia.

Do produkcji pokrywy oraz kotła używana jest stal bardzo uboga w węgiel, o wysokiej jakości, grubej ściance, która optymalnie łączy się emalią wypalaną w temperaturze 870°C. Wykorzystuje się do tego metodę elektrostatycznego emaliowania, która umożliwia precyzyjne dopasowanie warstwy emalii do grubości stali. Technologia ta zapewnia, że stal i emalia w przypadku ogrzania i schłodzenia równomiernie będą się rozprężać i kurczyć - odpadanie emalii pod wpływem temperatury jest niemożliwe. Optymalne odbicie gorącego powietrza oraz najlepsza z możliwych ochrona przed wpływem warunków atmosferycznych jest w ten sposób zapewniona.

Następnym przykładem na powszechne wykorzystanie materiałów wysokiej jakości są ruszty Weber®: w przypadku rusztów Weber® grilli węglowych ruszty węglowe i ruszty grilli są wyprodukowane ze stali masywnej, ruszty grilli są ponadto chromowane lub wykonane ze stali szlachetnej. Ruszty Weber® grilli gazowych są wykonane z żeliwa i powlekane emalią lub z masywnej stali szlachetnej. Modele serii Weber® Q™ posiadają żeliwny, emaliowany porcelaną ruszt grilla (wyjątek: grille elektryczne).

Najbardziej istotne połączenia są spawane oraz wstępnie zmontowane

Zaletami są: mniej wysiłku związanego z montażem oraz większa wytrzymałość na korozję w porównaniu z łączeniem na śruby.
 
Bezpieczeństwo od samego początku

Wszystkie części doprowadzające gaz w grillach Weber® są już zamontowane. To pozwala uniknąć montażu oraz równocześnie zwiększa bezpieczeństwo. Docelowy użytkownik nie pomyli części niezbędnych do zachowania bezpieczeństwa oraz uniknie nieprawidłowego montażu. Każdy grill gazowy jest kontrolowany w fabryce w zakresie prawidłowego funkcjonowania oraz odpowiedniego obrazu płomienia.
 
Jakość

Bezpieczeństwo końcowego użytkownika w firmie Weber® stoi na pierwszym miejscu. Dlatego nigdy nie ufamy wynikom prób losowych, lecz przeprowadzamy rozległe kontrole sprawdzające - także w przypadku nabywanych materiałów. Każda kontrola podczas odbioru towaru obejmuje zawsze badanie pod względem materiału i funkcji. Przed zapakowaniem każdego grilla następuje dodatkowa próba losowa. Wszystkie grille gazowe są osobno ponownie testowane odnośnie zapalania, obrazu płomienia i szczelności. Wadliwy sprzęt, taki jak np. z przeciekami gazu nie nadaje się do wprowadzenia do obrotu. Całkowicie najwyższa jakość każdej części każdego grilla jest gwarantowana.

Specjalne rozwiązania techniczne

Weber® Gascatcher:
Skrzynka z blachy stalowej lub szlachetnej, do której dopływa gaz przez otwory wywiercone w rurach palników. Zebrany gaz zostaje bezpiecznie zapalony za pomocą elektrody zapłonowej, także podczas silnego wiatru (w przypadku serii grilli gazowych Weber® przy krawędzi wewnętrznej palnika po lewej stronie komory grilla).

Komora grilla: Z odlewu aluminiowego o grubych ściankach z warstwą odporną na wysoką temperaturę, posiadająca 25 lat gwarancji obejmującej przerdzewienie oraz przepalenie.

Siatka chroniąca przed owadami: Do ochrony przed zatkaniem rury palnika oraz możliwym odbiciem płomienia wskutek dłuższego okresu przestoju grilla lub zwiększonego stężenia kurzu i pyłków.

Szczególna gwarancja bezpieczeństwa

Znak CE: Oznacza, że każdy grill gazowy firmy Weber® został sprawdzony według wytycznych obowiązujących w danym państwie oraz badanie kontrolne zostało zweryfikowane przez niezależny instytut badawczy.

Montaż wstępny: Wszystkie części doprowadzające gaz do grilli gazowych firmy Weber® są wstępnie zamontowane a w ten sposób wykluczona podczas montażu jest zamiana części doprowadzających gaz.

Łatwość obsługi

Uruchomienie: Na początku wszystkie zawory regulujące muszą być zamknięte, pokrywa otwarta. Podłączyć reduktor ciśnienia przy butli gazowej (gwint lewoskrętny), zawór gazowy, odkręcić zawór gazowy butli gazowej.
 
Przedni zawór palnika ustawić w pozycji zapalania oraz po 1 do 2 sekundach uruchomić przycisk zapalający. Jeśli nie nastąpiło zapalenie natychmiast ponownie jeszcze raz nacisnąć przycisk zapalający. Najpóźniej wtedy musi zapalić się palnik. Po zapaleniu włączyć drugi oraz trzeci palnik, zamknąć pokrywę do czasu wstępnego rozgrzania. W celu wyłączenia palników wszystkie zawory regulujące zakręcić, a następnie zakręcić zawór w butli gazowej. Ze względów bezpieczeństwa butlę gazową odłączyć w przypadku odstawienia urządzenia na dłuższy czas.

Konserwacja i czyszczenie: Po grillowaniu wszystkie palniki ustawić na najwyższy stopień, usunąć duże pozostałości z rusztu grilla. Zamknąć pokrywę - teraz spalą się wszystkie resztki na ruszcie grilla. Jeśli już żaden dym nie wydostaje się z boku grilla, oznacza to, że skończyło się „wypalanie". Teraz należy otworzyć pokrywę oraz wyczyścić ruszt grilla za pomocą szczotki mosiężnej. Najlepiej jeszcze ciepłą pokrywę, w zależności od stopnia zabrudzenia, wyczyścić wodą z niewielką ilością środka myjącego.

Komory grilla należy regularnie kontrolować pod względem zanieczyszczeń. Te największe usuwać, np.za pomocą łopatki drewnianej. Do mycia wystarczy ciepła woda z dodatkiem środka myjącego. Lejek do łapania tłuszczu po każdym grillowaniu sprawdzić oraz tak samo jak wyżej opisano, wyczyścić. Na tacce do wyłapywania tłuszczu nigdy nie może być tłuszczu. W przypadku grillowania potraw o dużej zawartości tłuszczu powinna ona być wielokrotnie kontrolowana oraz opróżniana.

Cechy szczególne grilli węglowych Weber®:

 

1. Ergonomiczne ukształtowane uchwyty z duroplastu wzmacnianego włóknem szklanym, odporne na czynniki atmosferyczne przez cały okres użytkowania.

2. Nierdzewna zasuwa wentylująca z aluminium zapewnia optymalny ciąg powietrza, a dzięki temu perfekcyjne grillowanie.

3. Pokrywa i kocioł są wykonane z amerykańskiej stali najwyższej jakości, stal jest emaliowana porcelaną oraz wypalana w piecu w temperaturze 870° C. Kolorowe grille są emaliowane dwa razy.

4. Otwory wentylujące w kotle w połączeniu z systemem One-Touch® sprawiają, że wystarczająca ilość powietrza przepływa do górnej części. Dzięki efektowi komina optymalna ilość powietrza dociera do brykietów znajdujących się na ruszcie węglowym a gorące powietrze jest wytwarzane równomiernie.

5. Zamontowany w kotle system czyszczący One-Touch® ze stali nierdzewnej służy do wymiatania oraz usuwania popiołu z kotła. Otwierając i zamykając system czyszczący One-Touch® można regulować temperaturę w kotle. W celu zduszenia płomienia należy zamknąć system czyszczący One-Touch® oraz otwory w pokrywie.

6. Miejsca łączenia podobnie jak uchwyty, nakładki na ruszt oraz części ramy są precyzyjnie spawane.

7. Grill można w łatwy sposób przesuwać dzięki dużym, mocnym kółkom z tworzywa sztucznego.

Ruszt grilla z masywnych i długotrwale chromowanych prętów stalowych. Ruszt na węgiel znajduje się w optymalnej odległości od leżącego na nim rusztu grilla, co zapewnia szczególnie efektywną cyrkulację powietrza.

Cechy szczególne grilli gazowych Weber®:

 

1. Obudowa (powłoka zewnętrzna trwale pokryta farbą) ze stali emaliowanej porcelaną lub polerowanej stali szlachetnej dwuściennej. Dwie odporne na temperaturę listwy pokryw ze stali chromowanej.

2. Stabilny uchwyt zainstalowany w bezpiecznej odległości od pokrywy umożliwia jej bezproblemowe podniesienie.

3. Szyny Flavorizer Bars® zatrzymujące aromat są ustawione na całej długości palnika oraz komory grilla. Dzięki nim ani kropla tłuszczu nie kapnie na płomienie. Palniki są umieszczone na całej szerokości komory grilla, dzięki temu gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane na całej powierzchni grilla.

4. Bezstopniowo regulowane wentyle regulacyjne w połączeniu z termometrem w obudowie zapewniają żądaną temperaturę w grillu.
 
5. Zapalarki lub systemy zapalające różnią się w zależności od modelu: seria Weber® Q® wyposażona jest w zapalanie elektroniczne stosowane w połączeniu z systemem zapalania Weber® Crossover® (uruchomienie drugiego i/lub trzeciego palnika bez ponownego zapalania, przekręcając jedynie zawory palników) we wszystkich modelach Spirit®. System zapalania Snap-Jet™: umożliwia obsługę jedną ręką każdego palnika zapalania gazu oraz regulacji temperatury.

6. Bardzo stabilny wózek na grill z rur czworokątnych o wyjątkowo grubej ściance, pokrytych warstwą odporną na czynniki atmosferyczne wyposażony w przyspawaną ramę. Wewnątrz: wyjmowany, łatwy do czyszczenia lej podłogowy oraz duża, łatwo zdejmowana tacka do wyłapywania tłuszczu.

7. Wytrzymałe i odporne na czynniki atmosferyczne kółka samo nastawcze zwrotne z możliwością blokowania.

Sklep jest w trybie podglądu

Copyright Grillmasters 2013. Wszelkie prawa zastrzeżone.  Płatności obsługuje

Sklep internetowy Shoper.pl